Češko DP Fireball 2014

Letošnje leto sta se na Lipno odpravili dve posadki. SLO 11 v sestavi Matjaž Rojc in Jure Cirar ter SLO 14492 v sestavi Mitja Nemec in Bojan Musizza.

Na pot smo se odpravili iz Ljubljane v sredo opoldan in na cilj prišli okoli sedme ure zvečer. Sama vožnja je potekala brez posebnosti, le v Linzu nas je hotela navigacija preusmeriti na kriva pota. Ob prihodu v klub na Lipnem nas je malce zmrazilo, saj je termometer pokazal borih 12 °C. Hitro smo postavili šotore, nato pa urno  poizkusili lokalno češko pivo. Dobra družba in topel sprejem Čehov sta poskrbela, da je čas tekel hitro. tako da smo komaj še ujeli večerjo.

Prvi tekmovalni dan je merilec najprej preveril jadra, nato pa smo se prijavili na regato. Skupaj se nas je prijavilo 47 ekip, od tega 39 iz Češke, 5 iz Švice(njihove fotografije z regate), 2 iz Slovenije in ena iz Nemčije. Sočasno pa je na regati potekalo še državno prvenstvo za razred Kadet in regata za razrede 420, 29er in Flying Dutchman.

Za otvoritev prvenstva se je bilo osebje oblečeno slovesno, prav tako pa so zaigrali Češko himno, kar je še povečalo svečani moment.

Kmalu po otvoritvi smo se odpravili na vodo. Veter je bil precej sunkovit in je pihal z jakostjo med 8 in 15 vozli. Odpeljali smo štiri plove, pri čemer je bilo kar nekaj ponovljenih štartov, sicer bi lahko odpeljali pet plovov kot je uspelo ostalim razredom. SLO 11 je v drugem plovu bila preko štartne linije pri štartu s črno zastavo, drugače pa je imela  glavno težavo pri vožnji z vetrom v bok. SLO 14492 pa je imela zaradi šlampastega popravila škripca kunje (strut-a) kar nekaj težav s kotom v veter v prvem, drugem in tretjem plovu, ki pa jih je dokončno rešila šele pred četrtim plovom. Ko smo se ob 18 uri vrnili na obalo, nas je obsijalo sonce. Pa tudi ta dan je že  bilo nekoliko topleje. Utrujeni od jadranja v tako veliki floti smo najprej spili eno pivo in se nato odpravili na večerjo.

Drugi tekmovalni dan smo se zbudili v sončno jutro, ki pa je napovedovalo slab veter. Čas med čakanjem smo si krajšali z igro taroka, sprehodi, pivom in kuhanjem kosila. Po sedmih urah čakanja smo se odpravili v adrenalinski park, tako da so roke flokistov delale tudi, če se nismo odpravili na vodo. Zaradi obiska adrenalinskega parka smo sicer zamudili skupno večerjo, tako da smo se odpravili nazaj v mesto. Kljub temu, da je ta večer bil na sporedu nogomet, smo ga raje preživeli ob pogovoru.

Jutro tretjega dne je obetalo dobre vremenske razmere. Napovedanih je bilo pet plovov, tako da smo se že ob 10h odpravili na vodo. Sicer nam je uspelo opraviti samo štiri plove (spet kar nekaj ponovljenih štartov) v razmerah, ki so bile zelo podobne prvemu dnevu. SLO 14492 se je ta dan odrezala nekoliko bolje, vendar je v četrtem plovu bila preko štartne črtne pri štartu na črno zastavo. Ker se je ta plov kasneje tudi prekinil in ponovno štartal smo se lahko tudi naučili pomen zastave N. Z vode smo se vrnili ob 16 uri in zahvaljujoč utrujenosti od sonca, jadranja in piva so se nekateri zgodaj odpravili spat. Ostalim pa je uspelo do konca pogledati tekmo Nizozemska:Kostarika.

Zadnji dan je s sončnim jutrom že nekoliko znano napovedoval slabe vetrovne razmere. Tako smo se po zajtrku počasi lotili pakiranja prtljage in šotorov. Šele ko je bila dvignjena zastava AP nad A pa je padel prvi jambor. Kljub gneči v klubu je pospravljanje bark na prikolice potekalo hitro. Ob 13 uri se je pričel uradni del (zaključek dogodka), ki je potekal presenetljivo hitro. Podeljene so bile zelo raznolike nagrade (za najmlajšo posadko, za najstarejšo posadko, za najbolj oddaljeno posadko, …) vendar pa nam ni uspelo osvojiti nobene. Ob zaključku smo se poslovili  in odpravili na pot domov.

Kot vsako leto, se je tudi letos Lipno kljub nekoliko slabšim vetrovnim razmeram izkazalo za odlično jadralsko izkušnjo. V tako veliki floti se vedno in do konca plova z nekom boriš za veter, prostor na boji in tudi za uvrstitev. Kljub samo osmim izpeljanim plovom (od načrtovanih petnajstih!) lahko rečem da se z Lipnega vsi vračamo zadovoljni.

Mitja Nemec SLO 14492